Gebit

Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Het gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer. Daarbij speelt speeksel een belangrijke rol. Speeksel neutraliseert zuur en heeft zo een beschermende werking.

Eet u te vaak op één dag, dan krijgt uw gebit onvoldoende kans om te herstellen. Daarom is het voor uw gebit nadelig als u de hele dag door eet of bepaalde dranken drinkt. Het advies is dan ook om niet vaker dan 7x per dag iets te eten of drinken. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren. Die zuren kunnen gaatjes in uw gebit veroorzaken. Bron: Ivoren Kruis.

Als u op suikervrije kauwgom kauwt wordt de productie van beschermend speeksel verhoogd. Kauwgom zonder suiker draagt zo bij tot de vermindering van monddroogte. Dit gunstige effect wordt verkregen bij gebruik van kauwgom telkens wanneer de mond droog aanvoelt.
Door de verhoogde productie van speeksel door het gebruik van suikervrije kauwgom draagt dit ook bij aan de instandhouding van de mineralisatie van de tanden.
Deze effecten zijn in wetenschappelijk onderzoek aangetoond en door het Europees Voedselveiligheidsinstituut EFSA goedgekeurd. U moet dan wel minimaal 20 minuten na de maaltijd op een kauwgompje kauwen.

Ook is wetenschappelijk bewezen dat kauwgom helpt om de zuren van de tandplak (of tandplaque) te neutraliseren als er minimaal 20 minuten lang op een kauwgompje wordt gekauwd na het eten of drinken. Dit komt door de verhoogde speekselvloed en afscheiding van bufferende bestanddelen door het gebruik van suikervrije kauwgom. Door de neutralisatie van de plakzuren kunnen deze geen kwaad meer voor het gebit.

Als er carbamide in suikervrije kauwgom zit, worden deze zuren nog beter geneutraliseerd.

Ook suikervrije kauwgom met 100% xylitol reduceert de hoeveelheid tandplak. Een grote hoeveelheid tandplak is een risicofactor bij het ontstaan van cariës bij kinderen. Voor een optimaal resultaat gebruikt u twee gums na elke maaltijd, ten minste drie keer per dag.

Eet gezond en beweeg voldoende. Een gevarieerde voeding levert voldoende voedingsstoffen en een gezonde leefstijl is belangrijk.