Vroeger was er ook kauwgom

Al heel lang kauwen mensen in verschillende delen van de aarde op een soort van kauwgom. De Maya's, in wat nu Zuid-Amerika is, kauwden 4000 jaar geleden al op een soort dikke gom dat ze uit Sapodillabomen haalden. Het smaakte nergens naar. Toch vonden ze het lekker om erop te kauwen. Maar ook de Grieken kauwden op gom dat ze uit bomen haalden.

Hoe is kauwgom in Nederland gekomen?

Bij Amerikaanse soldaten zat vroeger standaard kauwgom in het voedselpakket. Dus toen zij naar Nederland kwamen om te vechten in de Tweede Wereldoorlog, namen zij kauwgom mee. In Nederland had nog nooit iemand kauwgom gezien en iedereen wilde het wel eens proberen. Het grote succes van kauwgom in Nederland zorgde ervoor dat in 1948 een fabriek in Amsterdam is begonnen met het maken van kauwgom.

Hoe wordt kauwgom gemaakt?

Alle grondstoffen zoals rubber, hars, was en weekmakers, worden bij elkaar gevoegd en gesmolten. Als dit mengsel afkoelt, wordt het wat dikker en lijkt het al een beetje op kauwgom. Deze gom vormt de basis van de kauwgom, maar smaakt nog nergens naar.
Voor suikerhoudende kauwgom wordt er daarom suiker en stroop toegevoegd. Maar als de kauwgom suikervrij is, dan gaat er Sorbitol of Xylitol bij. Dit bevat geen suiker en is dus geen probleem voor je tanden! Voor een speciaal smaakje kauwgom wordt er nog iets extra's aan toegevoegd. Bijvoorbeeld pepermuntolie voor kauwgom met een mintsmaak.
Nu moet de kauwgom helemaal afkoelen. Daarna wordt het goedje heel goed gekneed totdat het een gladde massa is. Vervolgens snijdt een machine de kauwgom in stukjes. Hierna komt er een knapperig laagje over de kauwgompjes heen. Dat is handig, want nu blijven ze niet meer overal aan plakken.
De kauwgompjes zijn nu in vorm en hebben een beschermend laagje, maar ze zien er nog niet echt mooi uit. Daarom maakt een speciale machine ze nog even mooi glanzend. Ten slotte moeten de kauwgompjes nog twee dagen blijven liggen in een kamer met een speciale temperatuur. Daardoor kan de kauwgom langer vers blijven. Hierna is de kauwgom klaar om te worden ingepakt en naar de winkels te gaan waar jij ze kunt kopen.

Kauwgom verwijderen

Als er kauwgom op je kleren zit en het er niet meer af wil, kun het beste je kledingstuk in de vriezer leggen. De kauwgom wordt dan helemaal hard en je kunt het er dan zo afschrapen. Als je kledingstuk niet in de vriezer past, kun je de kauwgom ook met een ijsblokje helemaal koud en stijf maken. De kauwgom verbrokkelt dan en zo krijg je het er ook gemakkelijker af. Zit de kauwgom niet op je kleren maar bijvoorbeeld in je haar of op het tafelblad geplakt? Dan kun je met wat olie de kauwgom helemaal zacht maken, zodat je die er weer makkelijk uit krijgt. En als je geen olie in huis hebt, dan kun je ook altijd wat pindakaas gebruiken. Maar dan moet je wel douchen daarna, anders stink je de hele dag naar pindakaas!