Kauwgom in het vliegtuig

Door kauwgom te kauwen als het vliegtuig opstijgt of daalt, gaan je oren minder snel dicht zitten. De kauwbewegingen die je kaken maken, zorgen ervoor dat je oren open blijven. Dus het is heel handig om bij het opstijgen en landen kauwgom te kauwen. En het is nog lekker ook!

Landen met verschillende smaken

Amerikanen zijn gek op kaneelkauwgom. Maar in Midden- en Zuid-Amerika willen ze daar niks van weten. Ze moeten bij kaneel te veel aan geneesmiddelen denken.
Kauwers in Scandinaviƫ zijn dol op kauwgom met de zoute salmiaksmaak. Zuid-Europeanen daarentegen houden van zoete, fruitachtige smaken. Pepermuntkauwgom is geliefd over de hele wereld. In Nederland en Vlaanderen staat de pepermuntsmaak bovenaan. In Japan bestaan meer dan 150 verschillende smaken kauwgom. Ze maken er bloemenkauwgom en zelfs kauwgom die naar augurk smaak

Kauwgom uitspugen is strafbaar

Als je kauwgom zomaar op straat spuugt, maak je de boel vuil en dat mag niet. Het gebeurt bijna nooit dat iemand een boete krijgt voor het uitspugen van kauwgom. Ook in Nederland is de politie op sommige plaatsen streng tegen veroorzakers van zwerfafval. In de recreatiegebieden van Friesland kan het je 20 euro kosten als je zomaar op straat je kauwgom uitspuugt of een leeg blikje weggooit!

Kauwgomtotempaal

Twee Eindhovense tandartsen zetten in hun wachtkamer een kauwgomtotempaal, die door een kunstenaar was gemaakt van honderden stukjes hout. Bezoekers plakken hun kauwgom voortaan op en tussen de houtjes van de totempaal. Hoe meer kauwgom, hoe indrukwekkender die wordt. Ieder jaar komt de kunstenaar even langs om de paal over te schilderen.

Kauwgommuur

In San Luis Obispo in de Verenigde Staten staat een muur. Een stel scholieren plakte er hun uitgekauwde kauwgom op. Dat voorbeeld werd al snel door andere leerlingen gevolgd. Ook volwassenen vonden het wel grappig om hun kauwgom op de muur achter te laten. Nu doet iedereen het. Van over de hele wereld reizen toeristen speciaal naar San Luis Obispo om er hun uitgekauwde kauwgom op de muur te plakken. In Nederland bestaan ook dit soort straatjes, onder andere in Alkmaar en Dordrecht.

Roze klapkauwgom

De bubbelgum waarmee je van die grote bellen kunt blazen, is bijna altijd roze. De uitvinder van deze kauwgom wilde zijn kauwgom graag een kleurtje geven. Maar hij had alleen nog maar roze en geen andere kleuren. Dus toen heeft hij de kauwgom maar roze gemaakt. En zelfs nu nog heeft bijna alle klapkauwgom deze kleur!

Kauwgom doorslikken

Als je kauwgom per ongeluk hebt doorgeslikt, is dat helemaal niet erg. Je lichaam doet niets met de kauwgom en na een paar dagen poep je het gewoon weer uit.

Kauwgom in andere talen

Het woord kauwgom bestaat natuurlijk niet in andere talen. Ieder land heeft zijn eigen woord voor kauwgom. Het Engelse woord chewing gum kende je misschien al. Maar kende je het woord kauwgom ook in deze talen:

Arabisch: elki
Chinees: heung how chu
Duits: kaugummi
Grieks: tsikles
Japans: gamu
Noors: tyggegummi
Portugees: pastilka elastica
Russisch: zhevatelnaya rezinka
Spaans: goma de mascar
Zweeds: tuggumi
Zwitsers: chaetschgummi

Meer weten?

Je kan op het internet nog veel meer aan de weet komen over kauwgom. Kijk maar eens op de websites van kauwgomproducenten of probeer het maar eens met een zoekmachine zoals Google. Als je zoekt op 'kauwgom' krijg je heel veel hits. Voordat je die allemaal hebt bekeken...